Také chcete mít vánoční menu vyladěné do posledního detailu? Nepodceňte výběr vína. Je málo svátečních dní, během nichž si lidé doma připravují slavnostní hostinu. Vánoce zaručeně takovou příležitostí jsou a jsou neodmyslitelně spjaty s vínem. Abyste si vánoční pokrmy vychutnali co nejlépe, dali štědrovečerní hostině punc výjimečnosti a pozvedli ji na gastronomický zážitek, nechte si sommeliérem doporučit bílá, růžová i červená vína, která jednotlivé chody budou provázet.
Začněme klasikou české vánoční kuchyně, kterou nepochybně je smažený kapr a bramborový salát. K tomuto typicky vánočnímu, hutnému pokrmu se hodí vyzrálejší bílé víno s výraznější, pronikavou až ostřejší kyselinkou, která tučnější rybu v těžší úpravě osvěží, mastnotu dobře zneutralizuje a pomůže tím trávení. Z takových vín můžeme doporučit výrazný Rýnský ryzlink vyrobený v typicky německém kabinetním stylu vinařství Vrede & Lust Early Mist Riesling 2018. Na slavnostní tabuli se hodí i proto, že získal několik cenných ocenění, mimo jiné nejlepší ryzlink na soutěži Winemag 90. Další výhodou tohoto vína je, že jej můžete použít už jako aperitiv při slavnostním přípitku na začátku štědrovečerní večeře. Chybu rozhodně neuděláte, když sáhnete po Chardonnay s výraznější kyselinkou La Brune The Valley Chardonnay či Minnegoed Chardonnay 2020.
Každý však není milovníkem kapra a raději dá o Vánocích přednost jinému druhu ryby a příloze v odlehčené úpravě. Oblibu si získávají grilované, pečené či dušené ryby se zeleninou nebo lehčími bramborovými saláty. K takto upraveným rybám je velká poptávka po odrůdě Chardonnay, která se často vyznačuje svěžestí citrusů a dalšího tropického ovoce. Výborné je i sušší bílé cuvée Vrede & Lust White Mischief 2019. K bílým rybám lahodí Chenin Blanc, ale některé tmavé ryby si naopak velmi rozumí s růžovým a červeným vínem. Specificky k tuňákovi a dalším tmavším rybám na grilu se skvěle hodí bílé Vrede & Lust Barrique 2017. Milovníci lososa si mohou dopřát růžové Babylonstoren Mourvedre Rosé 2020 nebo Vrede & Lust Jess Dry Rosé 2019. Perfektní prémiové cuvée, které si můžete dát k široké škále ryb, je Meerhof Premium White Blend 2019 a jemnější Chardonnay s nádechem broskve Delaire Summercourt Chardonnay 2018 k jejich jemnějším úpravám. Pro ty, kteří si na Vánoce chtějí dopřát luxusnější vína, se nabízí Babylonstoren Chardonnay 2018, Laarman Focal Point Chardonnay Vermaaklikheid 2017 či skutečná perla mezi víny – Ataraxia Chardonnay 2020.
Pokud se rybám na štědrovečerní večeři chcete vyhnout úplně a preferujete klasický vepřový řízek, je tu pro Vás Meerhof Chardonnay 2018 s jemně smetanovými tóny, či příjemně lehké a oblíbené bílé víno s vyváženou kyselinkou Truter Taste Chenin Blanc 2020.
Patří-li na Váš štědrovečerní stůl tradiční vánoční rybí polévka, potěší Vás k ní sklenka lehkého suchého bílého vína. Jde-li o jemnou, krémovou verzi rybí polévky doplňte ji jemným vínem, jakým je Babylonstoren Chenin Blanc 2020, výraznější rybí polévku vychutnejte se složitými a bohatými víny typu Delaire Graff Coastal Cuvee Sauvignon Blanc 2020.
A vínem můžete pokračovat až k dezertu, kterým nepochybně bude vánoční cukroví. Sladké se velmi dobře doplňuje s odrůdou Sauvignon Blanc, ale chuť vánočního pečiva podtrhne i cuvée složené z odrůd Chenin Blanc a Colombar Patatsfontein Patatsblanc 2019. Obě tato vína si vychutnáte nejen se sladkým, ale i s rybou, a proto není nutné během večeře otevírat jinou láhev. Ale kdo ví, třeba jich nakonec přece jen otevřete více 🙂