Otázku, jaké víno zvolit k pokrmu s chřestem, si klade mnoho lidí zejména v květnu, kdy je chřestová sezóna v plném proudu. Pojďme se tedy správné odpovědi dopátrat. Hned na začátku je třeba říct, že odpověď na „chřestovou otázku“ nebude tak jednoduchá, protože záleží na tom, jaký chřest zvolíme, ale i jak a s čím chřest připravíme. Použijeme bílý nebo zelený chřest? Bude sám o sobě hlavním jídlem připravený pouze na másle? Bude jednou z příloh k masu či rybě? Bude součástí zapékaného pokrmu se sýrem? V každém z těchto případů je vhodné vína, která chuť chřestu skvěle doplní. Ačkoli se dá obecně říci, že k bílému chřestu jsou vhodnější mladá, jemnější vína, zatímco u zeleného chřestu je vhodné zařadit vína zralejší. Neplatí to ve všech případech a spíše záleží na všech složkách pokrmu.
Chřest má velice specifickou chuť, která však nebývá považována za tak výraznou, aby přebila chutě jiných surovin. Proto jej lze dobře kombinovat s mnoha dalšími potravinami. Jednou nejoblíbenějších úprav je chřest s holandskou či bešamelovou omáčkou. Obě omáčky jsou jemné, chuťově nepříliš výrazné, a proto je třeba je doplnit vínem, které pokrm vyzdvihne a dodá mu šmrnc, ale zároveň chuť pokrmu nezastře. Toho dosáhneme vínem výraznější chuti, s příjemnou kyselinkou a mineralitou, na škodu není ani jemná chuť dřeva. Podobně je tomu i u chřestových pokrmů s vejci, která vyžadují více harmonické chuti a smetanových tónů. Jako vhodné k bílým omáčkám i vaječným pokrmům s chřestem můžeme doporučit kontrastnější chuť Shannon Sanctuary Peak Sauvignon Blanc 2019 či Shannon Vineyards Sauvignon Blanc 2019.
Chřest se báječně hodí k rybímu masu i korýšům. Zde je třeba jej doplnit plnějším, osvěžujícím, středně aromatickým vínem s ostřejší kyselinkou, která z jídla učiní dokonalý zážitek. Ke chřestovému pokrmu s rybou či korýši doporučujeme: Vrede & Lust Early Mist Riesling 2018.
Připravujete-li chřest s bílým drůbežím masem, ale i rybím masem v jednoduché přírodní úpravě, neuděláte chybu, pokud jej doplníte některým z našich Chardonnay. K pokrmům chřestu s rybou či kuřecím masem doporučujeme zejména: Laarman Focal Point Chardonnay Vermaaklikheid 2017.
Pro milovníky výraznějších a hutnějších bezmasých úprav chřestu, například zapečeného s bramborami a tučnějším sýrem doporučujeme vína, která pokrmu dodají svěžest a lehkost. Z naší nabídky doporučujeme: Delaire Graff Sauvignon Blanc 2019.
Nebojte se experimentovat. Mnozí lidé se domnívají, že chřest prakticky nelze kombinovat s růžovými a červenými víny. Opak je pravdou! Opět záleží na dalších použitých ingrediencích v celém pokrmu. Názor, že chřest je poměrně obtížné párovat s růžovými víny, je spojován s tím, že růžová vína mají příliš ovocnou chuť a obvykle nejsou dostatečně suchá. Nicméně je to možné, pokud víno je opravdu suché a ovocné tóny jsou jemné. Takový chřestový quiche si o růžové víno přímo říká. K němu můžeme doporučit Minnegoed Cape Rosé 2020. Ani červené víno a chřest není neobvyklou kombinací, pokud je v pokrmu zastoupeno tmavé či chuťově výraznější vyzrálejší maso. Nebojte se zejména k zelenému chřestu s červeným masem nalít červené víno. Pokud je maso upravené na grilu, bude tou pravou volbou Laarman Cluster Cabernet Sauvignon 2018.
Správnou volbou vína podtrhnete chuť každého jedinečného chřestového pokrmu a jeho vychutnání se pro Vás stane opravdovým zážitkem.