V dnešní době se trochu zapomíná, že Velikonoce a víno spojuje dávná tradice. Když Ježíš při poslední večeři prohlásil víno za svou vlastní krev, dostal nápoj posvátný význam. Spolu s chlebem je víno v křesťanské kultuře symbolem vzkříšení. Na Velikonoční neděli se proto tradičně podává víno, protože z pohledu církve je prostřednictvím chleba a vína Ježíš stále mezi věřícími.
Mnozí dnes již neslaví Velikonoce jako křesťanské svátky, ale jako svátky jara, které jsou příležitostí k setkání širší rodiny. Stále však platí, že dobré víno k oslavě Velikonoc neodmyslitelně patří. Po dlouhém půstu se na Velký pátek tradičně konzumují ryby. K bílým jemným rybám doporučujeme jemný, ale nápaditý Sauvignon Blanc , k tmavším a výraznějším rybám se skvěle hodí, k sladkovodním i mořským tučným rybám si můžete otevřít láhev s bílým vínem La Brune The Valley Chardonnay nebo Vrede & Lust White Mischief.
Ke smaženým rybám je výborné lehké bílé víno Chenin Blanc z vinařství Truter Family a k růžovým rybám jako je losos si klidně otevřete i suché růžové víno Vrede & Lust Jess Dry Rosé, možná vás překvapí, jak moc je k nim dobré.
Na Velikonoční neděli, k vydatné jehněčí pečeni se hodí výrazné červené víno. Zkuste stylovou láhev červeného cuvée s beránkem z vinařství Lammershoek či Pinotage s motivem beránka ze stejného vinařství. Pečete-li kuře s nádivkou, sáhněte raději opět po bílém. Správnou volbou může být třeba Laarman Cluster Chardonnay.
Ať už si připomínáte nejdůležitější křesťanský svátek nebo strávíte příjemné chvíle s blízkými. Nalaďte se na sváteční atmosféru sklenkou dobrého vína.